In dit artikel legt John Batelle een groot probleem van het web voor. We creëren voor onszelf een identiteit op het web door al onze posts, … Waar we die identiteit creëren, is grotendeels afhankelijk van wat ons doel best helpt.  Zelfs als mensen een eigen blog hebben, zullen ze niet al hun posts daarop maken. Als ze bijvoorbeeld enkel een bepaalde community willen bereiken, zullen ze aangepaste sites gebruiken, zoals facebook, of tumblr. Probleem daarmee is dat zo’n sites niet in je eigen bezit zijn. Je hebt er geen controle over. Op een bepaalde manier heb je dus geen controle over je eigen identiteit. Een service die de auteur daarvoor gebruikte was memolane, maar die is ondertussen zelf al neergehaald, zonder dat de gebruikers aan hun data kunnen. Alsof het zijn eigen nut nog eens wou benadrukken voor zijn gebruikers.

How do I download my data? Although we do not offer a way to download your Memolane data, you could check out Jolicloud, another great service.

Andere dergelijke services zijn Timehop en Jolicloud. Maar in hoeverre helpen die ons? Als ze net zoals Memolane geen downloadable versie geven, what’s the point? Ze zijn net zo vergankelijk als de facebook- of twitteraccounts, alleen helpen ze je met het centraliseren van je posts. Wat op zich al iets is, maar niet genoeg… Ik vermoed zelfs dat de meeste de posts op je media niet reposten, maar gewoon werken via links. Moest twitter bijvoorbeeld neergehaald worden, zouden je twitterposts in Timehop wel nog zichtbaar zijn?

Iets wat me opviel in de Privacy Policy van Jolicloud is het volgende; onder ‘What is your information used for’, staat nu ook ‘Resolve Disputes’. Wat eens te meer aantoont dat privégegevens niet zo privé zijn als we wel denken. Ze kunnen zelfs wettelijk tegen ons gebruikt worden.

Wat vlug googelen, en ik kwam dit tegen. Er is wel degelijk een optie om al je tweets gedownload te krijgen, zodat die niet verloren kunnen gaan. Er zijn zelfs services die backups voor verschillende social media aanbieden (bvb SocialSafe, Backupify & Frostbox)…Maar alledrie zijn ze betalend als je een bepaalde limiet overschrijdt (free time trial voor Backupify en SocialSafe, maximum 1 GB voor Frostbox)

Advertisements