Internet en technologie hebben onze leven veel gemakkelijk gemaakt op vlak van communicatie en informatie te delen wereldwijd. Dankzij dit kunnen wij niet enkel tijd besparen maar wij ontvangen informatie heel snel. Nu speel de sociaal netwerk  enorm rol in internet wereld van informatie door te geven en te krijgen.

Mensen doen graag dingen delen aan andere mensen. Het kan zijn voor eigen een plezier te doen of voor de viewers een plezier te geven. Er zijn verschillende ”waarden” bij dingen te verdelen in de internet.

  1. Personal Sharing/Value  is voor ”eigen” zoals een Facebook om je persoonlijke foto’s, informatie, enz aan de andere mensen te delen (je hebt eigen webpagina en het is je eigen domein qua aanpassing en post).
  2. Communal Sharing/Value is voor een samenwerking binnen een groep zoals Meetup.com (je kun event of groep maken  om andere mensen te delen om deel te nemen aan iets zodanig kunnen elkaar ”meet up” doen. Hier wordt met verschillende mensen af te spreken en plannen, enz).
  3. Public Sharing/Value is voor ontstaan bij samenwerking van een groep die actief informatie openbaar wil zetten zoals Wikipedia (daar worden niet enkel een auteur maar meerdere mensen samengewerkt bij aanpassing, toevoegen, enz van informaties).
  4. Civic Sharing/Value is voor een groep die actief proberen maatschappij te veranderen zoals Pink Chaddi.
  5. Personal Sharing/Value , wij hebben gezien in punt 1 maar dit keer is een persoon zijn/haar ruimte te delen, eigenlijk een visual office. Hier worden andere mensen (surfers) de office huren, enz.
  6. Communal Sharing/Value is voor mensen die geïnteresseerd zijn om een gemeenschap te creëren en om andere mensen erin betrekken.
  7. Public Sharing/Value is voor mensen die contributie van andere mensen willen om iets betekenisvol iets te maken. Een voorbeeld is New Work City, IndyHall, enz, iets te maken met coworking ruimte.
  8. Civic Sharing/Value gaat over mensheid te veranderen voor de toekomst. Bijvoorbeeld Startup America, Tedtalk, enz.

“We should care more about public and civic value than about personal or communal value because society benefits more from them, but also because public and civic value are harder to create.” – Clay Shirky

MOOC is een goede oplossing voor de studenten die financiële problemen hebben ofwel een student die liefs zelfstudie te doen. Er ontstaat na en voordelen voor dit vorm van studeren. Voordelen zijn dat het is goedkoop, tijd wordt bespaard (transport tijd) en met eigen tempo te kunnen werken en met je eigen interest. Maar enkel met tekst studeren kan de student niet volledig begrijp wat er op de boek staat. Dus is het belangrijk om iemand te vinden als hun mentor te worden. In Azië is ook niet vreemd met dit methode bijvoorbeeld bij online taal cursus kunnen ze ook zoals in MOOC, online studiemateries downloaden en via webcam te communiceren met hun docenten. Dit is misschien een grote stap naar een online onderwijs in de toekomst waar meer en meer studenten gaan thuis online studeren en via webcam en microfoon gaan met docenten communiceren.

Besluit vond ik dat wereldwijd is sociaal en deelnemen aan iets heel belangrijk in netwerk om verspreiden en je creativiteit te durven tonen. Netwerk biedt veel mogelijkheden maar daar zijn aantal pro en contra op vlak van zowel sociaal netwerk en mogelijkheid met dingen te delen want sommige mensen zouden meer moeilijkheden zullen krijgen met andere mensen te communiceren buiten internet zone en zelf gewoon hele de thuisblijft (dus in echt).

Advertisements