JACAR is een database die officiële documenten bevat van het Japanse kabinet, het Ministerie van Buitenlandse zaken en de land- en zeemacht. Het bevat de originele bestanden, inclusief foto’s van de documenten, allemaal in digitale vorm.

Wanneer we in de zoekbalk bijvoorbeeld de term “Hiroshima” ingeven, krijgen we een lijst met 8511 19de en 20ste eeuwse documenten, met eventuele summary. De eerste link brengt ons naar een pagina met file information. Hier heb je de keuze om te klikken op de link voor een summary, of je kan al direct op ‘Browse’ klikken. Wanneer we dit echter proberen te openen komen we op een Japanse pagina terecht die ons adviseert DjVu te downloaden. Blijkbaar is dat echter niet per se nodig. Rechtsbovenaan de pagina heb je de keuze tussen DjVu en JPEG. Voor het JPEG bestand moeten we geen extra software dowloaden. Dit brengt ons bij het document dat we zochten.

De teksten zien er over het algemeen vrij compleet en overzichtelijk uit. Het is dus zeker aan te raden deze database te gebruiken als je op zoek bent naar Japanse historische documenten.

Bjorn en Cynthia

Advertisements